عسل گرما ندیده یا عسل خام دارویی شفابخش برای دستگاه گوارش
عسل خام یا Raw Honey همان عسل برداشت شده از کندوی عسل است. این عسل بدون فرآوری به دست مشتری میرسد. یکی از ویژگیهای بارز عسل گرما ندیده وجود ناخالصیهای همراه عسل است. ناخالصی همراه عسل شامل: گرده، موم و حتی گاهی بقایای بدن زنبور است. در ادامه به بررسی کامل این موضوع خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
- عسلخام چیست
- چند نوع عسلخام داریم
- تفاوت فراوری نشده با عسل گرما دیده
- عسل فراوری نشده حاوی چه موادی است
- خواص عسل گرما ندیده
- سخن آخر و سوالات متداول
مقاله های مرتبط: عسل گیاهی چیست
عسل گرما ندیده چیست
عسل یک شربت غلیظ و شیرین است که توسط زنبورهای عسل تهیه میشود. این ماده دارای ترکیبات گیاهی سالم است. عسلخام یکی از سالم ترین عسلها میباشد. با استخراج عسل از لانه زنبوری کندو و ریختن آن روی یک توری یا پارچه نایلونی، عسل را از ناخالصیها مانند موم و زنبورهای مرده جدا میکنند.هنگامی که عسل صاف شد، بدون فراوری آنرا داخل بطری و ظرفهای مخصوص قرار میدهند تا به دست مشتری برسد.
تفاوت عسل خام با طبیعی
به عسلی که زنبور در فصل شهد و هنگام تولید عسل، با استفاده از آب و شکر تغذیه نشده باشد و فقط از شهد گیاهان تغذیه کرده باشد و ساکاروز آن زیر ۵ درصد باشد، عسل طبیعی میگویند.
فاکتورهای مهم در تعیین خام بودن عسل
- مقدار پرولین
- میزان دیاستاز
- میزان HMF
انواع عسل گرما ندیده
بر اساس نوع گلی که شهد از آن جمع شده، عسلخام طبقه بندی میشود. به عنوان مثال ظرفی را میبینید با عنوان “عسل اکالیپتوس” یا “عسل یونجه” برچسب گذاری شده است. این بدان معنی است که منبع شهد همان گل بوده است. عسلی که فقط از یک منبع تهیه می شود عسل “تک گل” نامیده میشود. در حالی که اگر از شهد بیش از یک نوع گل تولید شود به عنوان عسل “چند گل دار” شناخته میشود.
بافت، شیرینی و خاصیت دارویی / درمانی عسل خام تا حد زیادی به منابع گل آن بستگی دارد. برخی از عسلهای خام دارای طعم ملایم هستند، در حالی که برخی دیگر کاملاً قوی هستند. بعضی از آنها را نمیتوان بدون پخت خورد. در حالی که برخی دیگر عسلهای خام از خوشمزه ترین غذاهایی هستند که میتوانید مستقیما از ظرف بخورید. برخی از آنها برای بهبود زخم یا مبارزه با عفونت بهترین هستند، در حالی که برخی دیگر برای درمان فشار خون بالا یا گلو درد مفید هستند.
تفاوت عسل خام با عسل حرارت دیده
ارزش غذایی عسل گرما ندیده بیشتر و حاوی طیف گستردهای از مواد مغذی است. این ماده تقریبا ٢٢ اسید آمینه، ٣١ ماده معدنی مختلف و طیف وسیعی از ویتامینها و آنزیمها دارد. مواد مغذی موجود در عسلخام حاوی تقریبا ٣٠ نوع ترکیب گیاهی زیست فعال است. این ترکیبها پلی فنول نامیده میشوند و به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکنند. بسیاری از تحقیقات پزشکی نشان داده است که این آنتی اکسیدانها را به عنوان درمانی برای کاهش التهاب و بیماریهای قلبی و سرطانهای خاص موثر هستند.
عسلهای حرارت دیده ممکن است به دلیل روش فرآوری، حاوی آنتی اکسیدان کمتری باشند. همچنین عسلی که خام نباشد فاقد هرگونه گرده است. عسل حرارت دیده ممکن است قندها یا شیرین کنندههایی پنهان داشته باشد. عسل خام تمایل دارد که تنوع بیشتری در رنگ و بافت نسبت به عسل حرارت دیده داشته باشد. رنگ عسلخام ممکن است بسته به گل هایی که زنبورها گرده افشانی میکنند تغییر کند.
برای داشتن صورتی درخشان از ماسک عسل استفاده کنید
عسل خام حاوی گرده گل است
گرده زنبور عسل حاوی اسیدهای آمینه، ویتامینهای A و C و مقدار کمی مواد مغذی از جمله کلسیم، منیزیم و سدیم است. پاستوریزه کردن عسل گرده زنبور عسل را از بین میبرد. عسل خام حاوی گرده گل خاصیت دارویی فراوانی دارد. این خواص شامل موارد زیر است:
- خواص آنتی اکسیدانی
- اثرات ضد التهابی
- عمل ضد باکتری و ضد قارچ
- خواص تسکین دهنده درد
همچنین ویژگیهای گرده، عسل را به یک ماده مفید تبدیل کرده است. عسل حاوی گرده گل میتواند به بهبود زخمها و از بین بردن باکتریها کمک کند.
عسل خام حاوی بره موم است
بره موم مادهای چسبنده است که زنبور از آن برای ساخت کندو و محافظت از آن در برابر حشرات استفاده میکند. این ماده چسبناک برای انسان مفید است. عسلخام حاوی بره موم خاصیت فراوانی دارد:
- اثرات ضد التهابی
- ضد سرطان و ضد زخم
- اثرات ضد قارچی
بره موم زنبور عسل همچنین حاوی ویتامینهای گروه B، ویتامین های C و E، منیزیم، پتاسیم و آنزیمهای مفید است.
چگونگی تشخیص عسل گرما ندیده
برای تشخیص عسلخام، به دنبال محصولاتی بگردید که روی آن ها برچسب “خام” باشد. ممکن است محصولات دارای برچسب “ارگانیک” یا “خالص” خام نباشند. ظاهر محصول عسل به فرد کمک میکند تا خام بودن آن را تشخیص دهد. عسل معمولی بسیار شفاف و روان به نظر می رسد.
در حالی که عسل خام تمایل به مخلوطی از رنگ و ظاهری ابری یا خامهای دارد. عسلخام ممکن است سریعتر از عسل معمولی متبلور شود.
این مطلب را از دست ندهید: ویژگیهای عسل طبیعی چیست؟
رنگ عسل خام
بنابر شهد جمع آوری شده توسط زنبورها، عسلخام میتواند رنگ روشن یا تیره داشته باشد. عسلهای تیره معمولا عطر و طعم قویتری دارند اما برخی از عسلهای روشن نیز میتوانند طعمی قدرتمند و مجزا داشته باشند. این نکته را به یاد داشته باشید که:
رنگ تیره میتواند نشانگر گرم شدن بیش از حد عسل باشد.
اگر مایلید درباره رنگ عسلها و تفاوت آنها بیشتر بدانید مقاله زیر را بخوانید؛ عسل خوب چه رنگی است؟
تمام عسل های طبیعی در نهایت شکرک این به معنای بد بودن عسل نیست. برای مایع شدن عسل جامد کافی است شیشه را در یک کاسه آب گرم قرار دهید.
خواص عسل گرما ندیده
مطالعات نشان داده است که این ماده میتواند به کاهش عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون و کلسترول، بهبود زخم و حتی درمان سرفه کمک کند. یکی از این ترکیبات آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز است. این آنزیم به تولید مولکولهایی کمک میکند که خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتریایی به عسل میدهند.
١. منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها
عسل خام حاوی مجموعهای از مواد شیمیایی گیاهی است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکنند. برخی از انواع عسل به اندازه میوه و سبزیجات دارای آنتی اکسیدان هستند. آنتی اکسیدانها به محافظت از بدن شما در برابر آسیب سلول به دلیل رادیکال های آزاد کمک میکنند. رادیکال های آزاد روند پیری را تسریع میکنند و ممکن است به توسعه بیماریهای مزمن مانند سرطان و بیماریهای قلبی کمک کنند. تحقیقات نشان میدهد که ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در عسل به نام پلی فنول در جلوگیری از بیماریهای قلبی نقش موثری دارد.
٢. التیام زخمها
یکی دیگر از موارد استفاده این داروی شفابخش، درمان زخمها میباشد. زیرا مشخص شده است که این ماده یک کشنده میکروبی عالی است. همچنین به بازسازی بافتهای پوست کمک میکند. مطالعات نشان میدهد که عسل خام میتواند باعث بهبود در روند بیماری و کاهش عفونت شود.
٣. ضد باکتری و ضد قارچ
تحقیقات نشان داده است که عسل خام میتواند باکتریها و قارچهای ناخواسته را از بین ببرد. به طور طبیعی این نوع عسل حاوی پراکسید هیدروژن -ضد عفونی کننده طبیعی- است. تاثیر آن به عنوان یک ضد باکتری یا ضد قارچ بسته به عسل متفاوت است. اما به وضوح چیزی فراتر از یک دارو برای این نوع عفونتهاست.
٤. بهبود دردهای گوارشی
از عسل گرما ندیده برای درمان مشکلات گوارشی مانند اسهال استفاده میشود. همچنین در درمان زخم معده موثر است. علاوه بر این دو مورد، عسلخام یک ماده موثر برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش است. این دارو میتواند دردهای معده و روده را کاهش دهد و روند بهبودی آن را چند برابر کند.
٥. تسکین گلو درد
سرما خوردهاید؟ یک قاشق عسل را امتحان کنید. عسل یک داروی قدیمی گلودرد است. هنگام گلو درد آن را به آب لیموی طبیعی اضافه کنید. همچنین به عنوان سرکوب کننده سرفه عمل میکند. تحقیقات حاکی از آن است که عسل به اندازه دکسترومتورفان، ماده رایج در داروهای بدون نسخه سرفه، موثر است.
٦. در مصرف عسل خام زیادهروی نکنید!
ممکن است عسل گرما ندیده حاوی هاگ باکتری باشد. این باکتری مخصوصا برای نوزادان یا کودکان زیر یک سال مضر است. ممکن است باعث مسمومیت با بوتولیسم شود. خواص عسل برای کودکان.
اما بوتولیسم در میان بزرگسالان سالم و نوجوانان بسیار نادر است. با افزایش سن، روده به اندازه کافی رشد میکند تا از رشد اسپورهای بوتولینوم جلوگیری کند. در بزرگسالان، علائم میتواند شامل یک دوره کوتاه اولیه اسهال و استفراغ و به دنبال آن یبوست و علائم شدیدتر مانند تاری دید و ضعف عضلانی باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم پس از خوردن عسل خام به پزشک مراجعه کنید.
رژیم غذایی با عسل از راههای رسیدن به وزن دلخواه
سخن پایانی
عسل خام سالم ترین نوع عسل است. این ماده حاوی بره موم و گرده گل است. عسل خام برای بیماری های مانند: سرطان، درمان زخم مفید می باشد. همچنین این ماده ضد قارچ و ضد باکتری می باشد. رنگ عسل گرما ندیده بستگی به گیاهانی دارد که زنبور از آن ها تغذیه می کند. اما مممکن است عسل تیره تر حرارت دیده باشد. حرارت آنزیم ها و گرده گل موجود در عسل را از بین می برد.
عسل خام برای نوزادان زیر یک سال ضرر دارد. اما به دلیل هاگ باکتری که دارد ممکن است برای بزرگسالان هم مضر باشد. علائمی که در بزرگسالان دیده می شود شامل: اسهال، استفراغ، یبوست می باشد. اما این عوارض بسیار نادر است.
سوالات متداول
عسل طبیعی به عسلی گفته میشود که شهد آن کاملا طبیعی باشد، استفاده از برگه آزمایش مطمئن ترین راه برای تشخیص آن است.
گاها کیفیت عسل با حرارت زیاد از بین میرود و ارزش غذایی آن کمتر میشود اما نمیتوان گفت همه خواص آن از بین میرود.
بله، اگر مقدار مصرف عسل از حد معمول بالاتر رود فرد دچار بیماری های گوارشی میشود.