تفاوت عسل طبیعی و عسل تغذیه ای
یکی تفاوت های اصلی عسل طبیعی و تغذیه ای ، قیمت این محصولات است. قیمت عسل تغذیه ای به مراتب پایین تر از عسل طبیعی است. اما چرا این اختلاف قیمت وجود دارد؟ اگر تا پایان با ما همراه باشید به بررسی ویژگی های این دو عسل خواهیم پرداخت. در پایان متوجه خواهید شد که کدام عسل برای مصارف شما مناسب است.
در کلیپ زیر به صورت تخصصی به بررسی فرق این دو نوع عسل پرداختهایم. پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- تفاوت روش تهیه عسل تغذیهای و طبیعی
- شباهتهای ظاهری عسل طبیعی و تغذیهای
- تفاوت مشخصات آزمایشگاهی عسل طبیعی و تغذیهای
- بررسی خواص درمانی عسل طبیعی و تغذیهای
- سخن پایانی و سوالات متداول
تفاوت روش تهیه عسل طبیعی و عسل تغذیه ای
در تولید عسل تغذیه ای زنبور عسل علاوه بر جمع آوری شهد گل و گیاهان موجود در طبیعت از ترکیب آب و شکر هم تغذیه می کنند. به طوری که زنبورداران حدودی هفته ای یک یا چند بار شربت شکر به زنبورها می دهند. این در حالی است که برای تهیه عسل طبیعی، زنبورهای عسل از شهد گل ها و گیاهان استفاده می کنند.
مراحل تولید عسل طبیعی
١. برای تهیه عسل باید به مقدار لازم شهد گل توسط زنبورها جمع آوری شود. به همین منظور زنبورها به دنبال بهترین گلها می روند تا شهد مرغوب بدست آورند. معمولا برای گردآوری شهد مناسب، زنبورها مسافت زیادی را طی میکنند. حتی ممکن است از چند گل مختلف تغذیه کنند.
٢. برای جمع آوری شهد، زنبور عسل خرطوم خود را روی کلاهک گل قرار می دهد. شهد گل آبکی است و حدود 80 درصد رطوبت دارد. زنبور عسل شهد را در معده خود ذخیره می کند. بعد از جمع آوری شهد، زنبور به کندو بر می گردد. بعد از رسیدن به کندو، زنبور شهد را تخلیه می کند و آن را به زنبورهای پرستار میدهد.
٣. زنبورها بعد از رسیدن به کندو شهد تجزیه شده را به زنبوران کارگر میدهند. وظیفه زنبورهای کارگر تبدیل این شهد به عسل است. زنبورهای عسل برای فرآوری عسل لازم است تا شهد گل را غلیظ کنند. به عبارت دیگر رطوبت شهد گل بسیار بالاست و برای رسیدن به رطوبت مطلوب (١٠ تا ١٥ درصد) لازم است تا زنبورهای عسل میزان آب آن را کاهش دهند.
زنبورهای عسل پس از خوردن شهد عسل آنرا در معده خود نگه میدارند. با این کار مقداری از آب آن کاسته میشود. سپس شهد را از معده خود خارج میکنند. این چرخه ادامه مییابد تا غلظت شهد به مقدار مناسب برسد.
٤. کار برداشت عسل با جمع آوری قاب های لانه زنبوری شروع میشود. برای استخراج عسل زلال باید درپوش مومی سلول ها جدا شود. این درپوش توسط زنبورها برای سالم ماندن عسل ساخته میشود. سپس قابها را به دستگاه استراکتور انتقال میدهند. این دستگاه با چرخش قابها، عسل را از شانه خارج میکند.
تغذیه شدن زنبورها دلیل های زیادی دارد. در مقاله عسل تغذیه ای چیست؟ به صورت مفصل درباره ویژگی ها و نحوه تهیه عسل تغذیه ای صحبت کرده ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید روی قسمت رنگی کلیک کنید.
شباهت ویژگی های ظاهری عسل طبیعی و عسل تغذیه ای
هنگام آزمایش عسل یک سری از خواص مانند رنگ، بو، مزه و … را مورد بررسی قرار می دهند. این خواص ناشی از شهد گل ها و گیاهانی است که توسط زنبورهای عسل جمع آوری شده است. حال به بررسی این موارد خواهیم پرداخت:
رنگ
نوع گلی که عسل از آن تولید می شود تأثیر زیادی بر رنگ و طعم آن دارد. رنگ عسل با شهد جمع آوری شده توسط زنبورهای عسل از گل تعیین میشود. رنگها از سفید تا قهوه ای تیره متغییر است. رنگعسل میتواند با گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض گرما تغییر کند. عسل در دمای بالاتر تیره میشود.
در حالت کلی چه عسل طبیعی، چه عسل تغذیه ای باکیفیت مطابق استانداردهای آزمایشگاهی ایران دارای طیف رنگی از زلال آبگون تا کهربایی است.
این مطلب را از دست ندهید: چرا عسل تغییر رنگ می دهد؟
مزه
یکی از مهمترین ویژگی های عسل مزه آن است. بنابر استاندارد تعیین شده: عسل باید دارای مزه شیرین مخصوص به خود و عاری از مزه سوختگی، تخمیر و ترشیدگی و به صورت کلی هرگونه مزه نامطبوع باشد.
عطر و بو
عطر و بوی عسل متناسب با گل و گیاهی است که زنبور از آن استفاده کرده است. تغذیه شدن زنبورها به صورت دوره ای تاثیر چندانی روی این ویژگی ندارد. شاخصه های دیگری نیز وجود دارد که برای جلوگیری از طولانی شدن مطلب از آوردن آنها چشم پوشی کرده ایم.
تفاوت فاکتورهای مورد آزمایش عسل طبیعی و عسل تغذیه ای
برای اینکه عسل طبیعی را از عسل تغذیه ای جدا کنیم لازم است تا آن را آزمایش کنیم. در جدول زیر به صورت مقایسه ای شاخصه های اصلی مورد آزمایش را بررسی کرده ایم. اگر قصد دارید درباره شاخصه های برگه آزمایش عسل اطلاعات بیشتری کسب کنید، می توانید روی قسمت رنگی کلیک کنید.
فاکتورهای آزمایش | عسل طبیعی | عسل تغذیه ای |
ساکارز | کمتر از ٥ درصد | کمتر از ٨ درصد |
قندهای احیا کننده | حداقل ٦٥ گرم درصد | بین ٧٠ تا ٧٥ گرم درصد |
نسبت فرکتوز به گلوکز | حداقل ٠.٩ | بین ١ تا ٢ |
فعالیت دیاستازی | حداقل ٨ | حداقل ٨ |
پرولین(mg/kg) | حداقل ١٨٠ | به صورت کیفی تعیین می شود |
هیدروکسی متیل فوورفورال(mg/kg) | حداکثر ٤٠ | به صورت کیفی تعیین می شود |
شاخصه های دیگری هنگام آزمایش مانند PH، خاکستر، کف و رطوبت وجود دارد. این شاخصه ها به ما کمک می کند تا عسل طبیعی را از عسل تقلبی تشخیص دهیم. به عبارت دیگر این شاخصه ها نشان دهنده سلامت و کیفیت عسل هستند. این شاخصه ها برای عسل طبیعی و هم عسل تغذیه ای با کیفیت باید مطابق استاندارد باشد.
آیا وسایل زنبورداری تاثیری بر کیفیت عسل دارد؟
تفاوت خواص درمانی و دارویی
عسل طبیعی با توجه به شهد گل و گیاهی که زنبور جمع آوری کرده است، خواص درمانی و دارویی متفاوتی دارد. اما در حالت کلی عسل را به عنوان یک داروی شفا بخش از آن نام می برند. عسل طبیعی یک ماده خوراکی مقوی و مغذی می باشد. این ماده طبیعی سرشار از ویتامین ها، پروتئین و مواد معدنی می باشد. عسل طبیعی باتوجه به بافتی که دارد باعث کاهش رشد باکتری ها می شود. همچنین با توجه به خواص آنتی اکسیدانی که دارد باعث حذف و از بین بردن برخی رادیکال های آزاد می شود.
اما در مقابل عسل تغذیه ای به دلیل تغذیه شدن زنبورها از شربت شکر ارزش دارویی کمتری دارد. البته این بدان معنا نیست که اصلا خاصیتی ندارد. بلکه بنابر تجربه و نتایج علمی، عسل های تغذیه ای گروه عسل ملکه کردستان حدود ٧٠ درصد خاصیت دارویی و درمانی عسل طبیعی را دارا هستند.
موارد مصرف عسل طبیعی
از عسل طبیعی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان کم خونی می شود. عسل طبیعی در درمان مشکلات قلبی و گوارشی بسیار موثر است. این ماده شفا بخش در بهبود مشکلات تنفسی، ریه، گلودرد و سرفه های پی در پی تاثیر بسزایی دارد.
موارد مصرف عسل تغذیهای
عسل تغدیه ای گزینه ای بسیار عالی برای مصارف روزانه است. همچنین برای کسانی که به آشپزی با عسل علاقمند هستند می تواند یک انتخاب ایده آل باشد. عسل تغذیه ای به دلیل بالا بودن مقدار ساکارز آن برای گروه های حساس توصیه نمی شود. اما همان عطر و طعم عسل طبیعی را دارد.
خرید کدام عسل برای شما بهتر است؟
اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید، بهترین گزینه برای شما عسل طبیعی است. اما اگر قصد دارید برای صبحانه و آشپزی از عسل استفاده کنید، عسل تغذیه ای می تواند انتخابی عالی باشد. چراکه عسل تغذیه ای قیمت کمتری نسبت به عسل طبیعی دارد.
در پایین چند نمونه از بهترین عسلهای ما را میبینید. برای کسب اطلاعات بیشتر کافی است روی محصول مد نظر خود کلیک کنید.
سخن پایانی
عسل طبیعی و عسل تغذیه ای تفاوت هایی با هم دارند. این تفاوت ها در برگه آزمایش عسل به خوبی مشخص است. عسل تغذیه ای علاوه بر شهد گل و گیاهان از شربت شکر تهیه شده است. البته که ناگفته نماند که عسل تغذیه ای برداشت شده توسط گروه عسل ملکه کردستان تا ٧٠ درصد از خواص عسل طبیعی را دارا می باشد. عسل تغذیه ای به دلیل ساکارز بیش از استاندارد برای گروه های حساس (مانند افراد دیابتی و … ) توصیه نمی شود. اما گزینه ای عالی برای مصارف روزانه و آشپزی است.
سوالات متداول
بنابر نوع تغذیه و مدت زمان تغذیه شدن زنبورها، میزان خاصیت دارویی عسل متفاوت است. اما عسل ها تولید شده توسط گروه عسل ملکه کردستان تا ٧٠ درصد خواص دارویی و درمانی عسل طبیعی را در خود دارد.
اگر قصد دارید از عسلی با کیفیت لذت ببرید و هزینهی زیادی را متحمل نشوید، عسل تغذیهای گزینهای مناسب است. اما باید دقت کنید که این عسل مناسب افراد دیابتی نیست.