عسلک چیست و چگونه تولید میشود؟ – آشنایی با خواص عسلک خوراکی
عسک نوعی عسل است که توسط زنبورها با استفاده از عسل تولید می شود. عسلک مانند شهد، مایع قندی است که از شیره حاصل می شود. برای درک عسلک باید بدانیم که زنبورها می توانند با جمع آوری و تبدیل دو ماده مغذی مختلف عسلک (شهد گیاهان و درختان) شهد و در واقع عسل تولید کنند. اما این ماده برخلاف شهد مستقیم از گیاهان تولید نمی شود. بلکه از حشرات تولید می شود. زنبور عسل شیره گیاهان را برای زنده ماندن و تکثیر جذب می کند.
فهرست مطالب
عسلک چیست
زنبورها عسل را با خوردن شهد گلها درست می کنند. در واقع زنبور مادهای را می نوشد که گل یا گیاه آن را تولید کرده است. علاوه بر شهد، بر روی برخی گیاهان، گلها و درختان، برخی حشرات مکنده فعالیت می کنند. بر اثر فعالیت آن ها ماده ای ترشح می شود که منبع مناسبی برای خوراک زنبورها، مورچهها و برخی دیگر از حشرات است. اگر زنبور از این شیره که در واقع توسط یک حشره دیگر مثل شپشک ترشح شده بنوشد، ماده تولید شده از آن عسلک نام دارد.
به طور خلاصه می توان گفت که شهد تولید شده توسط خود گیاه و عسلک تولید شده توسط یک حشره واسط است که از گیاه تغذیه کرده است. به نوعی این ماده به صورت غیر مستقیم از گیاه تولید می شود.
انواع عسل و تاثیر آن بر بیماری های مختلف
- عسل آویشن برای درمان درد های قائدگی
- عسل گون درمانی برای دردهای مفصلی و آرتروز
- تقویت قوای جنسی و جسمی با عسل کنار
- عسل اقاقیا برای تقویت سیستم ایمنی و پوستی شاداب
- عسل یونجه برای مقابله با ریفلاکس معده و انواع عفونت ها
عسلک چگونه تولید میشود؟
درختان رایج ترین منبع شیره برای حشرات تولید کننده عسلک هستند. اما این حشرات از گیاهانی مانند پنبه، لوسرن و آفتابگردان نیز تغذیه می کنند. پربارترین و محبوب ترین گونه های درختان برای تولید شهد گیاهان شامل صنوبر، کاج، بلوط، بید، صنوبر، آلو، راش است. همچنین عسلک هم در کشورهایی مانند نیوزلند و یونان به میزان زیاد تولید و مصرف می شود. در ایالات متحده مانند کالیفرنیا، اورگان و واشنگتن رایج و گسترده تر می شود. شهد گیاهان در سراسر اروپا شناخته شده است.
این ماده دارای مقدار زیادی قند است، بنابراین زنبورهای عسل آن را مشتاقانه جمع آوری می کنند. زنبورها در فرآیندی شبیه به جمع آوری شهد، عسل را جمع آوری می کنند. لحظه ای که زنبور عسلک را جمع آوری می کند، با آنزیمی در دهان زنبورها مخلوط می شود. آنزیم خود به نام اینورتاز یا “آنزیم زنبور عسل” شناخته می شود که از غدد زنبور ترشح می شود.
این مطلب را از دست ندهید: خواص گرده گل
مرحله بعد از جمع آوری
هنگامی که زنبورهای عسل به کندو باز می گردند، عسل جمع آوری شده را بین خود عبور می دهند. در نتیجه شهد را با “آنزیم زنبور” مخلوط می کنند. این کار باعث کاهش محتوای آب در تبدیل عسل به عسلک می شود. سپس آن ها عسلک را در سلول های مومی قرار می دهند. اما در این مرحله محتوای آب ممکن است خیلی زیاد باشد. برای کاهش محتوای آب، زنبورهای عسل بال های خود را در بالای سلول مومی تکان می دهند. این امر به نوبه خود بخشی از آب را تبخیر می کند. پس از اتمام فرآیند، محتوای آب عسلک تقریباً زیر 20 خواهد بود.
در مراحل بعدی روی آن بسته می شود و زنبورهای عسل این روند را دوباره تکرار می کنند. بعد از این کار زنبورداران عسلک را برداشت می کنند. بعد از برداشت آزمایش های هدایت الکتریکی را انجام می دهند. این آزمایش تعیین می کنند که آیا این محصول دارای استانداردهایی است که آن را برچسب گذاری کنند. عسلک باید حداقل رسانایی 0.8 میلی زیمنس/سانتی متر را داشته باشد تا برچسب گذاری شود. برای تولید بیشتر عسلک، زنبورهای عسل به مناطقی منتقل می شوند که گونه زیادی درختان شیره دار وجود داشته باشد.
آیا عسل چهل گیاه وجود دارد؟ – بررسی عسلهای گیاهی
خواص عسلک
خواص عسلک گوناگون است و جنبه های مختلفی را در بر می گیرد. در مقایسه با اکثر عسل ها از نظر مواد معدنی، منگنز، فسفر، روی، کبالت و گوگرد غنی تر است. علاوه بر این دارای کلسیم، منیزیم، آهن و پتاسیم می باشد. همچنین مقدار مناسبی پلی فنول ها و دیگر آنتی اکسیدان ها و پروبیوتیک ها در عسلک وجود دارد. شهد درختان نسبت به شهد گل گلوکز کمتری دارد و مقدار بیشتری قندهای پیچیده دارد. به دلیل وجود گلوکز کمتر، عسلک برای مدت طولانی مایع باقی می ماند. یعنی تمایل به تبلور کاهش یافته است.
علاوه بر این عسلک دارای ظرفیت آنتی اکسیدانی بیشتری است. این ماده به عنوان پاک کننده رادیکال های آزاد عمل می کند. همچنین شهد درختان حاوی ترکیباتی مانند فلاونوئیدها و پلی فنول ها است که می توانند به عنوان آنتی اکسیدان عمل کنند. این ماده برای درمان زخم ساق پا، زخم قرنیه ناشی از لنز تماسی مفید است. همچنین به عنوان یک عامل پیشگیرانه برای اندوفتالمیت با موفقیت مورد آزمایش بالینی قرار گرفته است.
ترکیبات عسلک
- ساکارز
- پلی ساکارید
- آمینو اسید
- پروتئین
- مواد معدنی
- انواع ویتامین ها
عسل موم دار و خواص آن برای بیماریهای پوستی
شهد گل چیست
شهد گل یا شهد عسل نتیجهی تغذیه زنبور عسل از گردهی میانی گلها و گیاهان میباشد. این شهد به عنوان یک غذای کامل برای زنبورهای جوان میباشد. همچنین به عنوان یکی از کامل ترین خوراکیهای موجود در طبیعت به حساب می آید. بر اساس آزمایشات انجام شده تمام مواد مغذی که بدن انسان به آن نیاز دارد در شهد گل وجود دارد. همچنین این ماده دارای ٤٠% پروتئین و اسید آمینههای آزاد و ویتامینها از جمله B-complex و اسید فولیک میباشد.
ترکیبات شهد گل
شهد عسل دارای خواص بسیار ارزشمندی میباشد. مواد معدنی موجود در شهد عسل به درمان بسیاری از بیماریها، مشکلات و زخمهای مختلف کمک میکند. همچنین در تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیر بسزایی دارند. این ترکیبات شامل:
- ٥٠ تا ٩٠ درصد آب
- گلوکز
- فروکتوز
- ساکارز
- پروتئین
- آمینواسیدها
- ویتامین ها و…
عسلک به عبارتی شهد گیاهان و درختان است. تفاوت زیادی بین عسلک و شهد گل وجود ندارد. شهد گل محصول شکوفه و گلهاست اما در حالیکه عسلک فرآوردهای طبیعی از خود گیاهان و درختان طبیعت است.
تشخیص عسلک از عسل
عسلک نسبت به عسل تیره تر است. همچنین دارای طعم قوی و شیرینی متوسط می باشد. علاوه بر این عطر قوی و تندی دارد. خیلی شیرین نیست و طعم کمی تلخ دارد. ماندگاری خوبی در طعم دارد با تندی ظریف. حسی ابریشمی و مخملی روی کام می گذارد.
عسل غذایی کامل برای دوران بارداری
سخن پایانی
عسلک ترشح حشرات شیرین است که توسط زنبورهای عسل برداشت می شود. اگرچه از بسیاری جهات شبیه عسل معمولی است اما یکسان نیست. اغلب به آن عسل جنگلی می گویند. این به این دلیل است که زنبورها اغلب آن را از سطوح مختلف گیاهان مانند برگ، ساقه و پوست جمع آوری می کنند. عسلک یک ماده چسبناک است که توسط برخی از انواع حشرات مانند شته ها دفع می شود. شته ها حشرات مکنده ای هستند که از شیره گیاهی تغذیه می کنند. آن ها شیره را نه برای قندها بلکه برای پروتئین های موجود در آن می خورند.
بله، به دلیل وجود مواد معدنی زیاد و آنتی اکسیدان در مواد تشکیل دهنده آن خاصیت فراوانی دارد.
خیر، زنبور شهد گل را به طور مستقیم از گیاه برداشت میکند اما عسلک به صورت غیر مستقیم برداشت میشود.
عسلک نسبت به عسل رنگ تیره تر و عطر و بوی تند تری دارد، از عسل کمتر شیرین است و کمی تلخ است.