برای تقویت نوزاد خود در دوران شیردهی عسل بخورید
عشق به فرزند در وجود تمام مادران نهادینه شده است. این مادران هستند که بیشتر از هر کس دیگری به فرزند خود رسیدگی می کنند و مراقبت های لازم را از آنها به عمل می آورند. پاسخ به این پرسش که چه تغذیهای برای شیردهی مفید است؛ دغدغهی ذهنی مادران است. شما میدانید فواید خوردن عسل در دوران شیردهی چیست؟ آیا عسل برای شیرخواران بی خطر است؟ در این مقاله پاسخ این سوالات را خواهید یافت.
مادران پس از زایمان به دلیل خونریزی دچار ضعف بدنی و کمخونی میشوند. توصیه میشود در این شرایط از غذاهای خونساز یا حتی بندآورنده خون بیشتر استفاده شود.
همچنین از یکی از علتهای مهم شیر کم مادران، کمخونی است؛ چرا که خون مادهی اصلی تولیدکنندهی شیر است. در این راستا مصرف عسل بعنوان معجونی پر از خواص و خونسازی مناسب، به مادران پیشنهاد داده میشود. به خاطر داشته باشید که بهتر است از عسل پاستوریزه و طبیعی استفاده شود.
خوردن عسل در دوران شیردهی بی خطر است
فلور رودهای موجود در دستگاه گوارش بزرگسالان این توانایی را دارد تا هاگهای بوتولیسم را بکشند. از آنجا که هاگهای بوتولیسم در دستگاه معدی و رودهای مادر کشته میشود، وارد جریان خون یا شیر نخواهد شد. از این گذشته هاگها بزرگتر از آن است که بتواند وارد شیر مادر شود و حتی سم بوتولینیوم هم وارد شیر نمیشود. پس خیالتان راحت باشد، شیر مادر نمیتواند منبعی از سم یا هاگهای باکتریایی باشد و موجب بوتولیسم اطفال شود.
شاید این مطلب را هم بپسندید: خواص عسل برای دستگاه گوارش
نشانه های حساسیت به عسل در کودکان
اغلب کودکان تا یک سالگی به خوردن عسل حساسیت پیدا می کنند. اما برخی از کودکان نیز هستند که بعد از یک سالگی همچنان حساسیت دارند. این حساسیت ها با حالت های زیر همراه هستند.
- ورم دهان و گلو: ورم در لبها و ماهیچه های کناری گلو متمرکز میشود.
- ورم چشم به همراه سرخی: پوست بالای پلک بالایی ورم میکند و چشمها قرمز میشود.
- کهیر پوستی: برآمدگیهای قرمز یا کهیر که میتواند باعث خارش خفیف تا شدید شود.
- گرفتگی بینی: همراه با قرمزی و خارش بینی و خروج مایع شفاف از آن.
- دل درد: این درد میتواند با اسهال، استفراغ و تهوع همراه باشد.
- تنگی نفس: صدای خس خس هنگام تنفس و تنگی نفس عمومی حتی در زمان استراحت.
- اضطراب و پریشانی: اضطراب ناگهانی و پریشانی به همراه تپش قلب.
- تب: افزایش دمای بدن به همراه نشانههای بالا.
نحوه مصرف عسل در دوران شیردهی
مادر برای تهیه شیر 500 کالری انرژی اضافه بر نیاز بدنش لازم دارد. به عبارتی اگر پیش از بار داری 2000 کالری انرژی در روز نیاز او را تامین می کرده، در شیردهی 2500 کالری انرژی لازم دارد. بهترین طریق استفاده از عسل در رژیم مادران شیرده، ترکیب آن با آبلیمو و آب (تهیهی شربت عسل) است. همچنین همانطور که در ادامه ذکر خواهد شد، ترکیب عسل با زنجبیل، دارچین و سیاهدانه نیز میتواند خواص بیشتری به بدن مادر برساند.
فواید خوردن عسل در دوران شیردهی
- یک شیرین کننده سالم محسوب میشود.
- حاوی آهن و مقادیر کمی کلسیم، فولات، ویتامین ث و ب میباشد.
- عسل ممکن است به تقویت سیستم ایمنی مادر کمک کند.
- به درمان زخم دیابتی، ودیگر اختلالات معده کمک میکند.
- به درمان سرماخوردگی و گلودرد کمک میکند.
- از سرطان و بیماریهای قلبی پیشگیری میکند.
در چه زمانی از خوردن عسل در دوران شیردهی باید خودداری کند؟
ترکیبات عسل با مواد دیگر در دوران شیردهی:
عسل و دارچین
برای افرادی که مبتلا به بیماری نمی باشند، مصرف روزانه 1 الی 2 گرم توصیه می شود. (نصف قاشق چای خوری معادل 2 گرم است.) البته فر اموش نشود بهتر است در دوران بارداری و شیردهی، دارچین با نظر پزشک مصرف شود.
خواص عسل و دارچین در دوران شیردهی | مضرات عسل و دارچین در دوران شیردهی |
افزایش شیر مادر | مصرف زیاد دارچین بدلیل طبع گرم باعث خارش و گرگرفتگی |
درمان سرماخوردگی و ضعف شدید | مصرف زیاد ادویهها عامل ناراحتی معده در نوزاد |
کاهش و تثبیت قند خون مادر | |
تقویت سیستم ایمنی بدن مادر و نوزاد |
آشنایی با خواص دارچین و عسل
عسل و زنجبیل
چای تهیه شده از عسل و زنجبیل در دوران شیردهی خوب است و نشانه های سرماخوردگی را کاهش میدهد. زنجبیل برای کاهش مشکلات تنفسی و سرفه و همچنین تقویت جریان شیر مفید است. عسل گلودرد را آرام میکند. این مواد طبیعی برای شیرخوار هم بی ضرر است.
چنانچه بعد از شیردهی متوجه کهیر، بیقراری یا اسهال در نوزاد شدید؛ میتواند نشانه حساسیت شیرخوار به عسل یا زنجبیل باشد.
عسل و سیاهدانه
سیاه دانه در افرادی که مزاج بلغمی دارند، داروی بسیار مناسبی است و بلغم بدن آنها را از بین می برد.
این ترکیب(سیاه دانه و عسل) بر دستگاه گوارش تاثیرات بسیار مناسبی دارد.
تحقیقات نشان داده که مقادیر کم روغن سیاه دانه می تواند باعث افزایش جریان شیر در دوران شیردهی شود. با توجه به مطالعات کمی که در این زمینه صورت گرفته بهتر است از روغن سیاه دانه در دوران بارداری و شیردهی استفاده نکنید.
سخن پایانی
مصرف مرتب عسل توسط مادران شیرده باعث رساندن مقادیر فراوانی از انرژی و سایر مواد غذایی به بدن مادر و افزایش اشتهای وی میشود. در اثر داشتن اشتها و خوردن غذای کافی رشد، سلامت نوزاد و مادر هر دو تضمین می شود.