چرا رنگ عسل تغییر میکند؟ – عسل خوب چه رنگی است؟
حتما تا حالا به تفاوت رنگ عسل ها توجه کردهاید؟ آیا برای شما سوال پیش آمده است که چرا عسلها رنگهای متفاوتی دارند یا کدام خاصیت درمانی بهتری دارد؟ رنگعسل با محل تغذیه زنبورهای عسل، پوشش گیاهی منطقه زنبورستان و … در ارتباط است. طیف رنگعسل میتواند از زلال آبگون تا کهربایی تیره متفاوت باشد.
عسل رنگ خود را از گرده و شهدی میگیرد که یک زنبورهای عسل جمع میکنند. البته شیوه نگهداری روی رنگ آن تاثیر گذار است. نگهداری آن در بهترین مکان باعث میشود تا مدت زمان بیشتری طعم و عطر عسل حفظ شود. بعضی از افراد باورهای غلطی نسبت به رنگعسل دارند. برخی از این باورهای غلط این است که افراد فکر میکنند عسلهای رنگ روشن خاصیتی ندارند. در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید:
فهرست مطالب
- چرا رنگ عسل تغییر می کند؟
- چرا رنگ عسل متفاوت است؟
- عسل خوب چه رنگی است؟
- بررسی رنگ عسل های مختلف
- شیوه درست نگهداری عسل
- سخن پایانی و سوالات متداول
علت تغییر رنگ عسل چیست؟
عسل با وجود تغییر رنگ میتواند خاصیت دارویی خود را حفظ کند. اما عوامل زیر باعث تغییر آن میشود:
• وجود رطوبت
• تابش مستقیم نور خورشید
• نگهداری در ظروف فلزی و پلاستیکی بیکیفیت
• دمای نامناسب
این مطلب را حتما بخوانید: راه های از بین بردن شکرک عسل
علت تنوع و تفاوت رنگ عسل چیست؟
نوع گلی که عسل از آن تولید میشود تأثیر زیادی بر رنگ و طعم آن دارد. رنگعسل با شهد جمع آوری شده توسط زنبورهای عسل از گل تعیین میشود. رنگها از سفید تا قهوهای تیره متغییر است. رنگعسل به دلیل مواد معدنی و برخی اجزای دیگر به منبع گل آن بستگی دارد. رنگعسل میتواند با گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض گرما تغییر کند. عسل در دمای بالاتر تیره میشود.
زنبورهای عسل هنگام تغذیه شهد را از هزاران گیاه جمع میکنند. هر گیاه از نظر نوع شهد منحصر به فرد است و دارای محتوای مختلف قند، آسترهای گل، عطر و غیره است.
آب و هوا
رنگ عسل در هر منطقه بسته به نوع آب و هوا متغییر است. به دلیل وجود تنوع پوشش گیاهی درهر منطقه رنگعسل از سفید تا قهوهای متفاوت است. عسل در مناطق شمالی و مناطق کوهستانی معمولا رنگ تیره دارند. زنبورهایی که از گیاهانی مانند گون تغذیه میکنند رنگی سبز مایل به یشمی دارند. عسلی که از گل محمدی تهیه میشود رنگی سرخ و معطر دارند. هر نوع از این عسلها خاصیت دارویی فراوانی دارند.
این مطلب را حتما بخوانید: خواص عسل برای کودکان
عسل خوب چه رنگی است؟
رنگهای مختلف عسل به این دلیل است که زنبورهای عسل از گیاهان مختلف تغذیه میکنند. هر کدام در نوع خود منحصر به فرد و خاص هستند. هر چه عسل روشنتر باشد طعم آن ملایمتر است. عسلهای تیره مزه قوی دارند. رنگهای عسل از منابع مختلف گلها به دست میآیند. گلهای خاصی که در طول سال شکوفا میشوند بسته به زمان سال ممکن است عسل روشن یا تیرهتری تولید کنند.
رنگعسل نیز مربوط به فصلی است که در آن برداشت میشود. به عنوان مثال، عسل برداشت شده در بهار مانند عسل بهار، اقاقیا و شبدر سبک و شفاف است. در تابستان عسل برداشت شده دارای رنگ زرد با طعمهای میوهای است. عسل تابستانی از گیاهان گلدهنده شاه بلوط، آهک، خاکستر، توت سیاه وحشی و سایر گیاهان تولید میشود. عسل برداشت شده در پاییز معمولا دارای طعم قوی و تیزتری است.
عسل تیره
انواع مختلفی از عسل تیره از آویشن، صنوبر، بلوط، گندم سیاه و عسل گل وحشی دارای رنگ تیره است. از نظر غذایی دارای ارزش بالایی هستند. عسل تیره دارای رنگ قهوهای تیره یا کهربایی تیره است. عسل تیره معمولا طعم شدید و تندی نسبت به عسل روشن دارد. عسل تیره حاوی غلظت بالایی از آنتی اکسیدانها و سایر مواد مغذی هستند. معمولا عسل تیره به دلیل تغذیه زنبور از چندین گیاه است.
عسل روشن
عسل روشن به رنگ سفید کهربایی یا روشن است. طعم ملایم و لطیف دارد. عسل اقاقیا، کتیرا و بهارنارنج رنگی روشن دارند. تغذیه زنبور از یک نوع گیاه دلیل روشن بودن عسل است.
اگر به بررسی عسل های گیاهی علاقه دارید، مقالات زیر را بخوانید:
- بررسی ویژگی ها و خواص عسل گون
- بررسی ویژگی ها و خواص عسل آویشن
- بررسی ویژگی ها و خواص عسل کنار
- بررسی ویژگی ها و خواص عسل یونجه
- خواص عسل چهل گیاه
عسل چه رنگهایی دارد؟
رنگ عسل بسته به نوع شهد گیاهان مختلف رنگهای متفاوتی دارد. اما به طور کلی هفت طیف رنگ دارد:
١. سفید آبکی
٢. سفید روشن
٣. سفید
٤. کهربایی خیلی روشن
٥. کهربایی روشن
٦. کهربایی
٧. کهربایی تیره
آیا در طول زمان رنگ عسل طبیعی تغییر میکند؟
عسل با گذشت زمان ممکن است تیره شود. سرعت تغییر رنگعسل به محل و نوع نگهداری آن بستگی دارد. حرارت و رطوبت باعث زودتر تیره شدن عسل میشود. اگر عسل را در ظرف شیشهای و در جای تاریک و خشک نگهداری کنید عسل، رنگ خود را حفظ خواهد کرد.
ارتباط بین طعم عسل و رنگ آن
طعم، رنگ و رایحه عسل بسته به نوع گلی که شهد از آن میآید متفاوت است و کاملا به نوع گیاهی که زنبور از آن تغذیه کرده است وابسته است.
آیا رنگ عسل بر کیفیت آن تاثیر میگذارد؟
رنگعسل به دلیل وجود مواد معدنی و برخی اجزای دیگر به منبع گل آن بستگی دارد. رنگ آن به طور قابل توجهی بر کیفیت و به ویژه طعم عسل تأثیر میگذارد. با گذشت زمان عسل تیره میشود و طعم آن تغییر میکند. اما تاثیری در کیفیت آن ندارد و قابل خوردن است. به کمک رنگ میتوان تعداد آنتی اکسیدانهای عسل را تعیین کرد. عسل تیره معمولا غلظت آنتی اکسیدان بیشتری دارد، در حالی که عسل روشن غلظت کمتری دارد.
رنگ عسل را چگونه اندازه میگیرند؟
رنگعسل در مقیاسی به نام مقیاس Pfund تعیین میشود. درجه رنگبندی Pfund یک گوه شیشهای استاندارد است که دارای طیف رنگ از روشن به تیره است. با قرار دادن آن در ظرف گوهای شکل و مقایسه آن با ترازو تعیین میشود. در تصویر بالا استاندار جهانی به نمایش درآمده است.
بررسی ویژگی ها و خواص عسل های ارگانیک – عسل جنگلی، عسل وحشی و عسل کوهی
نحوه نگهداری عسل ارتباط مستقیمی با رنگ آن دارد
نگهداری درست عسل از نظر دما و محل نگهداری آن موجب میشود رنگ و طعم عسل حفظ شود. اگر از رطوبت در امان باشد تا مدت طولانی دوام خواهد آورد. به دلیل نگهداری نادرست ممکن است رنگ و طعم آن به مرور زمان کم شود. بهترین کاری که میتوانید جهت نگهداری عسل انجام دهید این است که آن را در یک شیشه محکم بسته نگهداری کنید. نگهداشتن آن در دمای اتاق و در کابینت رنگ، عطر و طعم آن حفظ میشود.
دمای مناسب
عسل بهتر است در دمای اتاق ( حدود ٢٥ تا ٢٧ درجه سانتی گراد) نگهداری شود. هنگام نگهداری عسل مکانی انتخاب کنید که دما تغییر نکند. تغییرات دما باعث تیره شدن عسل و از بین رفتن طعم آن میشود.
مکان مناسب
کابینت آشپزخانه به طور کلی مکان مناسبی برای نگهداری عسل است. عسل را به دور از اجاق گاز و بیرون از یخچال نگه دارید. هر چه محل نگهداری عسل تاریکتر باشد، بهتر است.
دور از حرارت
عسل را از نور خورشید و حرارت دور نگه دارید. به عنوان مثال عسل را روی طاقچه پنجره قرار ندهید. زیرا تابش مستقیم نور خورشید به عسل آسیب میرساند. همچنین هنگام شکرک زدن آن را روی حرارت مستقیم قرار ندهید.
جلوگیری از نفوذ رطوبت
وجود رطوبت در عسل باعث تغییر رنگ و طعم آن میشود. برای جلوگیری از ورود رطوبت به داخل عسل اطمینان حاصل کنید که درب ظرف محکم بسته شده است. عطر و طعم عسل میتواند تحت تاثیر طعم دهندههای موجود در هوا قرار گیرد. عسل نیز در صورت قرار گرفتن بیش از حد در معرض هوا، رطوبت را جذب میکند.
ظروف مناسب
بهتر است عسل را در همان ظرفی که خریداری کردهاید نگه دارید. اما اگر ظرف آسیب دیده باشد میتوانید عسل را به ظرف دیگری منتقل کنید. بهترین ظرف برای نگهداری عسل، شیشه یا پلاستیکهای مخصوص مواد غذایی هستند. از آنجا که عسل میتواند رطوبت و بو را جذب کند هیچ وقت از شیشههای که ترشی در آن وجود داشته استفاده نکنید. هرگز از ظرفهای فلزی برای نگهداری عسل استفاده نکنید.
هرگز عسل را در فریزر قرار ندهید
عسل را هیچ وقت در فریزر (یا یخچال) قرار ندهید. قرار دادن عسل داخل یخچال و فریزر باعث میشود تا عسل شکرک بزند. این کار ممکن است در دراز مدت روی کیفیت و رنگ عسل تاثیر بگذارد.
این مطلب را از دست ندهید: خواص بره موم برای رحم چیست؟
آیا قصد خرید عسل طبیعی دارید؟
اگر قصد خرید عسل طبیعی دارید می توانید با کلیک روی قسمت مشخص شده به قسمت فروشگاه وارد شوید. گروه عسل ملکه کردستان با استفاده از دانش روز و تجربهای که در طی سالیان به دست آورده است، تبدیل به یکی از بزرگترین تولید کنندگان عسل در غرب کشور شده است.
گروه عسل ملکه کردستان (فروشگاه اینترنتی خرید عسل) به کمک تجربیات چندین ساله خود و با مشورت کارشناسان خبره اقدام به تغذیه کردن زنبورها میکند. به عبارت دیگر با مدیریت مناسب میزان شربت خورانده شده به زنبورها، در نهایت عسلی باکیفیت برداشت خواهند کرد. بسیاری از عسلهای تغذیهای تولید شده زنبورستانهای عسل ملکه کردستان دارای ساکارز کمتر از ٧ درصد میباشند. برای خرید عسل تغذیه ای کافی است روی قسمت رنگی کلیک کنید.
سخن آخر
یکی از ویژگیهای عسل تنوع رنگ است. آنچه که عسل را مورد توجه قرار داده است خواص درمانی شگفت انگیز آن است نه رنگ عسل. هر رنگی از عسل میتواند مفید باشد. متفاوت بودن رنگعسل به دلیل شهد گیاهان مختلف است. همچنین وجود آب و هوای مختلف در هر منطقه موجب شده است تا عسل رنگهای مختلفی داشته باشد. عسل به مرور زمان تیرهتر میشود اما خاصیت آن حفظ میشود.
سوالات متداول
اگر زنبورها از گیاهانی مانند بلوط، گندم یا … تغذیه کرده باشند، عسل تولید شده رنگی تیره دارد. پس نباید نگران بود که هر عسل سیاه یا تیره رنگ مشکل دارد. اما در سمت مقابل ممکن است عسل مدت زمان زیادی در معرض هوا و نور خورشید بوده باشد، به همین دلیل ممکن است عسل فاشد شود و رنگ آن تیره تر شود. حتما از فروشنده بپرسید که آیا عسل تازه برداشت شده است؟ همچنین بپرسید که زنبورها از چه گیاهانی تغذیه کرده اند تا از کیفیت عسل مطمئن شوید.
شیوه نگهداری عسل بسیار مهم است. غالبا این مشکل زمانی رخ می دهد که عسل با هوا ترکیب می شود. اکسیژن موجود در هوا با مواد قندی عسل واکنش نشان می دهد و باعث تغییر رنگ آن می شود. برای جلوگیری از این عمل، باید عسل را در ظرفی سربسته و دور از گرما نگهداری کرد.